miercuri, 15 iulie 2009

Împărăteasa Orhideea

Am primit zilele trecute de la un om un dar: o carte. Împărăteasa Orhideea ( scrisă de Anchee Min şi publicată în România la editura Polirom) descrie povestea matroşkei din Oraşul Interzis. Orhideea este una dintre cele două mii de concubine ale împăratului Chinei care reuseşte să acceadă la tron fiind singura care dă imperiului un moştenitor. Un destin răvăşit de evenimente triste (moartea tatălui , săracie, părăsirea familiei pentru a trăi în Oraşul Interzis, agresiunile de la curte, invidia celorlalte concubine, dragostea neîmpărtăşită, renunţarea la propriul copil, moartea soţului si lupta pentru obţinerea tronului ) care se dezvăluie cititorului în mijlocul unei scene în care actorii săvârşesc ritualuri şi construiesc o lume în care decorurile sunt în acelaşi timp transparente şi opace, de înţeles şi de neînţeles, iar onorurile cu care sunt răsplătiţi pentru performance-urile lor au titluri de poveste : Doamna Celei Mai Mari Virtuţi, Doamna Purităţii Absolute, Doamna Marii Armonii, Împărăteasa Marii Milostenii, Împărăteasa Evlavioasei Bunătăţi.
Mi-a plăcut felul în care scriitoare a umplut cu detalii singurătatea soţiilor din Oraşul Interzis şi acei eunuci care trebuiau să împrejmuiască această singurătate pentru a nu aduce dezonoare Imperiului fiind ei însuşi prinşi în acele palate: Palatul Purităţii Celeste, Palatul Marii Împărătese, Sala Perfectei Armonii, Grădinile Imperiale, unde un singur bărbat ţine închise destine în numele luminii...

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Răsfoiţi

Arts

fotografie (113) poeme (106) pictură (92) film (83) carte (28) dejunuri (23) ilustraţie (11) muzică (11) sculptură (10) arte decorative (8) expoziţie (7) teatru (7) dans (5) gravură (5) biblioteci (3) cotloane (2)